Motivele pentru care se ingrasa parul sunt multiple.

Adeseori parul se ingrasa datorita urmatoarelor trei motive:

  • sebum in exces;
  • produse de styling nepotrivite;
  • conditilor de mediu nefavorabile.

 Ce este sebumul si care este scopul lui?

Parul gras apare in mod natural ca o consecinta a sebumului secretat de catre glandele sebacee aflata langa foliculii pilosi. Sebumul este o substanta uleios-ceroasa care are ca si scop principal lubrifierea si hidro-izolarea pielii si parului. Efectul secundar, in cazul secretiei in exces, este efectul de par gras.

 Ce cauzeaza sebumul in exces?

O secretie abundenta de sebum poate fi cauzata de spalarea prea deasa a parului sau de periatul excesiv.

Daca speli des parul (in fiecare zi sau o data la doua zile) cureti stratul protector de sebum pe care glandele sebacee le creaza in mod natural. Corpul tau percepe aceasta lipsa de sebum si creeaza mai mult sebum pentru a compensa.

Asta inseamna ca daca iti vei schimba obiceiul si vei spala parul cu o zi mai tarziu, corpul tau se va obisnui cu acest obicei si va transmite glandelor sebacee sa tempereze producerea de sebum. Unele persoane isi pot spala parul chiar si la 3-4 zile distanta fara a li se ingrasa parul in mod vizibil.

De asemenea atunci cand speli parul sa te asiguri ca il clatesti foarte bine. Ideal ar fi ca acesta sa scartaie dupa ce de-al doilea sampon.

Perierea in exces intinde stratul protector de sebum pe firele de par. Acest lucru creaza o lipsa de sebum la nivelul scalpului. Din acelasi motiv mentionat mai sus, parul va produce sebum pentru a compensa lipsa acestuia de la nivelul scalpului.

Secretia de sebum in exces poate fi si o consecinta a unui dezechilibru hormonal sau a unei diete neadecvate. Daca crezi ca te afli in aceasta situatie ar trebui sa te duci la un medic endocrinolog pentru a confirma acest lucru si pentru a-ti prescrie un tratament.

 

Care sunt produsele care pot contribui la ingrasarea parului?

Aproape orice produs de styling folosit in exces poate cauza efectul de par gras. Asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa mai folosesti produse de styling. Trebuie doar sa iti gasesti un stilist bun care sa:

  • recomande produsele potrivite pentru parul tau;
  • indice cantitatea de produs pe care trebuie sa o folosesti;
  • modul de aplicare corect.

Aceste recomandari sunt necesare si vitale in special pentru urmatoarele produse: cele care ofera aspect ud, luciul de par, creme, mousse, masti, leave in conditioner, balsam precum si produsele care se dau pe par pentru protectia termica.

Ca o regula generala evita sa dai produs in exces in zona de radacina a parului. Aplica  pe varfuri si portiunea intermediara si apoi avanseaza catre radacina, dupa ce marea majoritate a produsului a fost distribuita deja.

Ca orice regula exista si o exceptie. Produsele create special pentru volum la radacina se aplica la nivelul scalpului prin carari multe, dozaj controlat si foarte multa rabdare :).

 

Cum influenteaza conditiile de mediu ingrasarea parului?

Mediul in care traim si lucram ne influenteaza parul. Daca traim intr-un mediu umed, cald sau murdar parul nostru se va ingrasa mai repede. In timp ce temperatura si umiditatea mediului este mai greu de controlat, schimband un obicei putem sa ne asiguram ca parul nostru va fi mai curat.

Cel mai rapid mod prin care murdaria ajunge in parul nostru este prin intermediu palmelor noastre. Atunci cand ne jucam cu parul sau trecem cu mana prin el transferam toata murdaria si transpiratia acumulata de palme. Daca evitam acest obicei vom avea un par mai curat si mai fericit.

Daca nu te-am convins cu argumentul murdariei sa stii ca mainile actioneaza ca un pieptene in par. Prin urmare toate efectele de care ti-am povestit la perierea excesiva se aplica si aici.

 

Concluzia

Poti sa faci foarte multe lucruri pentru a evita ingrasarea parului. Majoritatea tin de obiceiurile tale care, cu putin efort, pot fi schimbate in bine. Daca ai nevoie de sfaturi profesioniste, precum si de servicii de infrumusetare iti stam cu drag la dispozitie.

Programeaza-te sau adreseaza-ne o intrebare.

Te asteptam cu drag!
Contacteaza-ne

Imaginea de la inceputul articolului a fost luata de pe flickr, chiar de aici.